Menu Close

Το Χαλάνδρι

Το Χαλάνδρι

Το Χαλάνδρι

Αν είναι να μιλήσεις για το Χαλάνδρι πρέπει να ξεκινήσεις από τη ρεματιά, ένα από τα πιο όμορφα σημεία φυσικού κάλλους στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας. Πρόκειται για τα απομεινάρια ενός ρέματος που αγκάλιαζε τον Βριλησσό ποταμό, δηλαδή ένα χείμαρρο που ξεκινάει από τη Νέα Πεντέλη και σβήνει κάπου στα Τουρκοβούνια. Πριν από μισό αιώνα μπορούσες να ακολουθήσεις τη διαδρομή του με τα πόδια. Τώρα θάφτηκε κάτω από δρόμους. Ωστόσο το Χαλάνδρι κράτησε το καλύτερο κομμάτι. Εκ των πραγμάτων το πηγη: http://www.chalandri.gr/ μεγάλωσε γύρω από τη ρεματιά του. Εξάλλου, το τοπωνύμιο είναι τούρκικο και παραπέμπει στο χωριό που είναι δίπλα στη ρεματιά. Γιατί το Χαλάνδρι είναι πρωτίστως η ρεματιά του.

Το Χαλάνδρι
Το Χαλάνδρι

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Χαλανδρίου ζουν στην περιοχή τα τελευταία 40 με 50 χρόνια. Πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν στη μεσαία τάξη, δηλαδή μέση και ανώτερη εισοδηματικά. Ελάχιστοι κάτοικοι του Χαλανδρίου ανήκουν στη λαϊκή τάξη ενώ η αντίφαση είναι ότι δίπλα ακριβώς από το Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου ευημερεί καταυλισμός Ρομά.

Τα σπίτια στο Χαλάνδρι είναι τυπικές πολυκατοικίες με την πυλωτή και τα τζάκια τους ενώ υπάρχουν και αρκετά νεοκλασικά αρχοντικά που ενδεχομένως ήταν εξοχικές κατοικίες πριν μισό αιώνα. Φυσικά τα ενοίκια είναι πάντοτε τσιμπημένα καθώς αποτελεί αγαπημένο μέρος διαβίωσης για πολλούς.

Το Χαλάνδρι και η αγορά του

Η λεωφόρος Πεντέλης είναι η επίσημη αγορά του Χαλανδρίου. Μόνιμα μπλοκαρισμένη από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που τη διασχίζουν καθημερινά. Γιατί το Χαλάνδρι είναι στριμωγμένο σε στενά και ασφυκτιά από ζωή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αλλά και της νύχτας! Διαθέτει τα πάντα σαν περιοχή. Οπότε σπάνια θα χρειαστεί κάποιος να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας για κάτι. Συγκεντρώνει όμως και πολύ κόσμο από τις γύρω περιοχές, Φιλοθέη, Χολαργό, Βριλήσσια και Πεντέλη. Στο Χαλάνδρι έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια πολλά γκουρμέ εστιατόρια, καφέ και μπαράκια για «ψαγμένο» κόσμο και όλων των ηλικιών.Διαθέτει τέσσερις σταθμούς μετρό και έτσι η πρόσβαση γίνεται ακόμη ευκολότερη. Στη Δουκίσσης Πλακεντίας, ο θερινός διατηρητέος κινηματογράφος «Μαργαρίτα» υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους σινεφίλ και μη, για να απολαύσουν ταινίες με συνοδεία μπύρας και ζεστού ποπκόρν κάτω από τον έναστρο ουρανό υπό τη μυρωδιά των γιασεμιών!

Μαγαζιά στο Χαλάνδρι
Μαγαζιά στο Χαλάνδρι

Άλλα πασίγνωστα σημεία αναφοράς της πόλης είναι τα βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης». Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς είναι τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία του Χαλανδρίου. Ο «Ευριπίδης» στη στοά και ο μικρός «Ευριπίδης», πόλοι έλξης για τους βιβλιόφιλους, προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία βιβλίων μέσα σε φιλόξενη ατμοσφαίρα. Οι χώροι είναι πρόσφατα ανακαινισμένοι ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ροφήματα και λιχουδιές, υπό τους ήχους επιλεγμένης μουσικής.

Τα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης έχουν επίσης ενεργή πολιτιστική δράση οργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις για μεγάλους και παιδιά, κύκλους συζητήσεων με επίκαιρα θέματα, εκπαιδευτικά σεμινάρια, θεατρικά δρώμενα και διαδραστικά εργαστήρια γι παιδιά, λέσχες ανάγνωσης και εργαστήρια δημιουργικής γραφής για αρχαρίους και προχωρημένους. Μιλώντας για το Χαλάνδρι, ασφαλώς και δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στο θέατρο της Ρεματιάς που δραστηριοποιείται κάθε καλοκαίρι προσφέροντας στο φιλοθεάμων κοινό, όμορφες συναυλίες και παραστάσεις για κάθε γούστο.

Οι λουκουμάδες της πλατείας Κέννεντυ

Όμως, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές της Αθήνας έτσι και στο Χαλάνδρι υπάρχουν και αλλαγές… Η διάσημη για τους λουκουμάδες της πλατείας Κέννεντυ, δεν υφίσταται πια. Πολλοί από εμάς- οι μεγαλύτεροι- θα τη θυμόμαστε ως μια μικρή πλατεία με μερικές μονοκατοικίες στη θέση των οποίων σήμερα υπάρχουν πενταόροφες πολυκατοικίες με πυλωτή και υπόγειο πάρκινγκ. Τα καταστήματα τριγύρω είναι πια ελάχιστα, ενώ για λουκουμάδες ούτε λόγος… Δίπλα της ακριβώς, η Δουκίσσης Πλακεντίας που στο παρελθόν αποτελείτο αποκλειστικά από χωράφια με ζώα και μάντρες ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Σήμερα είναι ένας μεγάλος δρόμος διπλής κατεύθυνσης διότι εκεί βρίσκονται οι δύο από τους τέσσερις σταθμούς μετρό της πόλης.

Αποφράξεις Χαλάνδρι

Πάντως, είναι όμορφο να ζεις και να μεγαλώνεις στο Χαλάνδρι. Αν αποφασίσει κάποιος να εγκατασταθεί εκεί, πιθανότατα να μη θελήσει να ξαναφύγει ποτέ στη ζωή του. Οι κάτοικοί του το αγαπούν πολύ. Αυτός είναι ο λόγος που φροντίζουν να αναβαθμίζουν και να προστατεύουν την περιοχή τους επιλέγοντας αξιόπιστες εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Μία από αυτές είναι η εταιρεία Αποφραξεις Χαλανδρίου.
Δραστηριοποιείται στην περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια οπότε λίγοι ξέρουν το Χαλάνδρι όσο αυτή. Φροντίζει να παραμένουν καθαρά και να λειτουργούν ομαλά όλα τα αποχετευτικά δίκτυα της περιοχής ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα από πλημμύρες ή άλλες αιτίες.

Η εταιρεία Αποφράξεις Χαλανδρίου, έχοντας στην κατοχή της αξιόπιστα και υπερσύγχρονα μηχανήματα και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, εξυπηρετεί άμεσα οποιαδήποτε βλάβη στο αποχετευτικό σύστημα.
Λειτουργεί καθημερινά, ολόκληρο το χρόνο, Κυριακές & αργίες, 24ωρες το 24ωρο. Εξυπηρετεί οικίες και καταστήματα, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και νοσοκομεία. Βρίσκεται στο χώρο σας 15 λεπτά αφού την καλέσετε και δίνει άμεση λύση και οριστικά σε οποιοδήποτε πρόβλημα βουλωμένης αποχέτευσης.
Πηγή: https://www.athensvoice.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *