Menu Close

Μια σύντομη καλοκαιρινή ιστορία

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΛΗΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Μια σύντομη καλοκαιρινή ιστορία

Μια σύντομη καλοκαιρινή ιστορία για την Αποφραξεις Χαλανδρι

Η οικογένεια Πολυζώη κατοικεί χρόνια στο Χαλάνδρι. Από τη δεκαετία του 1980 διατηρούν  μια συμπαθητική μονοκατοικία στο Πάτημα Χαλανδρίου, την οποία την κληρονόμησε και ο μεγαλύτερος γιος ο Τάσος, ο οποίος μένει μέχρι σήμερα με τη σύζυγό του Ευαγγελία και τα δυο τους παιδιά, το Νικηφόρο και την Αριστέα.

Το καλοκαίρι του 2015, όπως και κάθε Αύγουστο, θα πήγαιναν διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα του Τάσου, ένα παραθαλάσσιο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, την Πάλαιρο ή αλλιώς Ζαβέρδα, για 2 περίπου εβδομάδες, όσο είναι και η συνηθισμένη, καλοκαιρινή άδεια του Τάσου.
Η χαρά τους ήταν μεγάλη, καθώς εκείνη τη χρονιά η Αριστέα είχε ξεκινήσει να περπατάει, οπότε θα είχαν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και θα μπορούσαν να απολαύσουν άνετα τις ημέρες τους στο χωριό.

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν ακριβώς όπως τα σχεδίαζε η οικογένεια Πολυζώη. Την τρίτη ημέρα της διαμονής τους στην Πάλαιρο κι ενώ απολάμβαναν τα υπέροχα νερά της παραλίας του Βαθυαβάλιου, ο Τάσος δέχτηκε ένα απρόσμενο τηλεφώνημα. Ήταν από την εταιρεία σεκιούριτι Βελλεροφόντης, η οποία και τον ενημέρωσε ότι έχει δεχτεί επανειλημμένα σήματα από το σύστημα συναγερμού, που ήταν εγκατεστημένο στο σπίτι τους, που έδειχναν σαφή παραβίαση στο χώρο τους.

Ξαφνικό τηλεφώνημα

Η πολύ καλή διάθεση που είχε ο Τάσος έδωσε τη θέση της στον πανικό και το άγχος. Πετάχτηκε από την ξαπλώστρα και προσπαθώντας να κρύψει την έντονη ανησυχία του, ενημέρωσε την Ευαγγελία ότι πρέπει να επιστρέψει επειγόντως στην Αθήνα, γιατί προέκυψε ένα θέμα στην εταιρεία που δούλευε, αλλά δεν ήταν κάτι σοβαρό και θα επέστρεφε την επόμενη ημέρα. Η Ευαγγελία μη θέλοντας να πάει ο νους της στο κακό, έδειξε κατανόηση και είπε στον Τάσο να μην ανησυχεί για τα παιδιά και ότι θα τον περιμένουν να γυρίσει, για να συνεχίσουν ήσυχα τις διακοπές τους, που είχαν όλοι τόσο ανάγκη.

Ο Τάσος φεύγοντας, υποσχέθηκε στο Νικηφόρο και την Αριστέα ότι θα επιστρέψει, φέρνοντάς τους από ένα παιχνίδι της αρεσκείας τους. Τα δύο παιδιά το δέχτηκαν, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, χωρίς να βάζουν στο μυαλουδάκι τους, άσχημες σκέψεις.

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΕΑΤΙΩΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΕΑΤΙΩΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Σε μία ώρα ο Τάσος ήταν ήδη στο αυτοκίνητο, με πορεία προς Αθήνα. Οδηγούσε με ιδιαίτερη νευρικότητα, μην ξέροντας τι θα συναντήσει, μόλις φτάσει στο σπίτι. Διένυσε την απόσταση σχεδόν σε τρεισήμισι ώρες, χωρίς διάλειμμα.
Όταν έφτασε στο σπίτι του ήταν σχεδόν 5 το απόγευμα. Τίποτα στο εξωτερικό της μονοκατοικίας δεν μαρτυρούσε αυτά που θα συναντούσε σε λίγες στιγμές, όταν θα πέρναγε το κατώφλι της πόρτας του.

Είσοδος στο σπίτι

Με κομμένη την ανάσα μπήκε ο Τάσος στο σπίτι, ακούγοντας τον εκνευριστικό ήχο του συναγερμού, που είχε αρχίσει να εξασθενεί. Το πρώτο που παρατήρησε ήταν λίγα νερά στο χωλάκι της εισόδου και μία άσχημη μυρωδιά, που μάλλον προερχόταν από το μπάνιο. Κρύος ιδρώτας άρχισε να το λούζει καθώς όσο πλησίαζε το σαλόνι, η δυσάρεστη οσμή γινόταν όλο και πιο έντονη και τα νερά είχαν αρχίσει να δημιουργούν λιμνούλες.

Μπαίνοντας στο σαλόνι αντίκρισε την απόλυτη φρίκη. Μία θάλασσα από λύματα είχε καλύψει όλο το ξύλινο πάτωμα, σε ύψος περίπου 10 εκατοστών και σαν να μην έφτανε αυτό, τα πάντα ήταν άνω κάτω. Πεσμένα έπιπλα, αναποδογυρισμένες πολυθρόνες και το σύνθετο του σαλονιού ανοιγμένο και όλα τα αντικείμενα από τα ράφια του σκορπισμένα παντού. Κι εκτός αυτού, βλέπει και το παράθυρο του σαλονιού απέναντι, παραβιασμένο.

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Ήταν ξεκάθαρο ότι εκτός από το πλημμυρισμένο σπίτι, είχαν δεχτεί και διάρρηξη στο ολιγοήμερο διάστημα που έλειπαν. Η εικόνα στο υπόλοιπο σπίτι ήταν παρόμοια. Παντού υπήρχαν νερά από την αποχέτευση που είχε βουλώσει και το χάος που είχαν αφήσει πίσω τους οι διαρρήκτες.

Μια σύντομη καλοκαιρινή ιστορία – Απόγνωση

Το μόνο συναίσθημα που ένιωθε εκείνη την ώρα ο Τάσος ήταν απόγνωση. Ένιωσε την απόλυτη ανάγκη να κάνει ένα τσιγάρο, που πάσχιζε με κόπο τους τελευταίους μήνες να κόψει. Φτάνοντας στο υπνοδωμάτιό τους, άνοιξε το συρτάρι από το κομοδίνο του, που είχε φυλαγμένο το τελευταίο πακέτο με τα τσιγάρα, από τον Ιούνιο που είχε αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα.

Προς ευχάριστη του έκπληξη, διαπίστωσε ότι δίπλα στα τσιγάρα του ήταν και ο ακριβός του αναπτήρας. Μία μικρή ελπίδα του έδωσε θάρρος. Με μεγάλο δισταγμό άνοιξε την ντουλάπα, στην οποία μέσα σε ένα κρυμμένο, μικρό, ξύλινο κουτάκι είχαν μέσα όλα τους τα τιμαλφή αντικείμενα και περίπου 1500 ευρώ για ώρα ανάγκης (βλέπεις τα capital control μόλις είχαν κάνει την εμφάνισή τους).

Προς ακόμα μεγαλύτερη του έκπληξη, είδε πως το κουτάκι αυτό ήταν άθικτο. Ξεφύσηξε με ανακούφιση. Σαφώς πιο ήρεμος, άρχισε να ελέγχει και τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, διαπιστώνοντας ότι δεν έλειπε τίποτα από την περιουσία τους. Ακόμα και οι κουμπαράδες των παιδιών ήταν στη θέση τους.

Επικοινωνία με αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου

Σαφώς πιο ανάλαφρος βρήκε το κουράγιο να καλέσει στο αστυνομικό τμήμα του Χαλανδρίου. Πράγματι σε λίγα λεπτά, ένα περιπολικό με 2 αστυνομικούς είχε φτάσει στο σπίτι και είχαν ξεκινήσει την έρευνα. Ήταν το 3ο σπίτι στην περιοχή που είχε παραβιαστεί το τελευταίο διήμερο.

Ψάχνοντας σχολαστικά τα 2 αστυνομικά όργανα, μεταξύ άλλων ανακάλυψαν έντονα σημάδια από πατημασιές ανάμεσα στη λάσπη που είχαν αφήσει τα βρώμικα νερά της αποχέτευσης. Ήταν σαφές ότι οι διαρρήκτες φορούσαν μποτάκια στρατιωτικού τύπου. Αφού κατέγραψαν και την τελευταία λεπτομέρεια, χαιρέτησαν ευγενικά και αποχώρησαν, ζητώντας από τον Τάσο ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Μια σύντομη καλοκαιρινή ιστορία - Αποφράξεις Χαλάνδρι
ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΛΗΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Όταν ο Τάσος έμεινε μόνος, ανάμεικτα συναισθήματα τον κυρίευαν. Από τη μία είχε να καθαρίσει όλο αυτό το χάος, αλλά από την άλλη σκεφτόταν ότι την είχαν γλυτώσει φτηνά, καθώς δεν έλειπε τίποτα πολύτιμο. Πήρε τηλέφωνο σε ένα συνεργείο καθαρισμού, που για καλή του τύχη δεν είχε κλείσει για διακοπές. Σε 3 ώρες τίποτα δε θύμιζε το εφιαλτικό τοπίο που αντίκρισε μόλις έφτασε στο σπίτι του.

Στη συνέχεια έμενε να κάνει κάτι ακόμα. Θυμήθηκε ότι είχε αφήσει για το Σεπτέμβριο τον καθαρισμό της αποχέτευσης που του είχαν προτείνει οι τεχνικοί της Αποφραξεις Χαλανδρι, όταν ήρθαν για να ξεβουλώσουν το νεροχύτη της κουζίνας. Θυμήθηκε το νούμερο και κάλεσε.

Απόφραξη από την Αποφρακτική Χαλάνδρι – Μια σύντομη καλοκαιρινή ιστορία

Η ευγενική φωνή της τηλεφωνήτριας του απάντησε και του κανόνισε ραντεβού. Μέσα σε μισή ώρα, 2 τεχνικοί της Αποφράξεις Χαλανδρίου ήταν εκεί. Καθάρισαν όλο το δίκτυο της αποχέτευσης με πιεστικό μηχάνημα υδροβολής. Του έκαναν κατόπιν απολύμανση και απόσμηση σε όλο το χώρο. Το κόστος για όλα αυτά, για το μέγεθος της ζημιάς και την ώρα που τους κάλεσε (ήταν περασμένες 23:00) ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.

Ο χώρος πραγματικά τώρα είχε την φρεσκάδα και την υγιεινή που χρειαζόταν. Το μόνο που έμενε ήταν να βάλει στο πλυντήριο τα λερωμένα ρούχα και σεντόνια και να τακτοποιήσει τα έπιπλα.

Αφού έκανε όλα αυτά πήρε τηλέφωνο την Ευαγγελία. Τώρα μπορούσε να της πει την αλήθεια, με όλες τις λεπτομέρειες. Δε μπορούσε να πιστέψει και η ίδια την τύχη που είχαν μέσα σε όλη αυτήν την ατυχία. Το μόνο που του απάντησε ήταν να ξεκουραστεί και την επόμενη μέρα που θα επέστρεφε να μην τρέχει.

Το επόμενο απόγευμα ο Τάσος ήταν στην Πάλαιρο. Δεν είχε ξεχάσει να αγοράσει τα δώρα για τα παιδιά του και το μόνο που είχε να σκεφτεί τώρα ήταν πόσο όμορφα θα περάσουν στις υπόλοιπες μέρες των διακοπών τους….

Μια σύντομη καλοκαιρινή ιστορία – Το παραπάνω κείμενο είναι αντικείμενο μυθοπλασίας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *